Podaję przykładowe ceny za wejścia do różnych obiektów, ceny wycieczek, lub samych przejazdów.
• 40Y/os – bilet do Forbidden City („Zakazane Miasto”) w Pekinie
• 15Y/os – wejście do Zoo w Pekinie
• 25Y/os – Wielki Mur w Badaling – bilet ulgowy (nam się udało z kartą Euro26)
• 45Y/os - Wielki Mur w Badaling – bilet normalny
• 20-50Y/os - „Summer Palace” w Pekinie. Pierwsza wersja (20Y) to samo wejście do kompleksu (nasza wersja – w sumie bardzo dużo do oglądania). Wersja za 50Y posiada wstęp do kilku dodatkowych atrakcji wewnątrz kompleksu. W środku można ewentualnie dokupić np. za 10Y wejście do świątyni.
• Od 120Y/os – wjazd na taras widokowy „Oriental Pearl Tower” (tak ta duża wieża w Shanghaju)
• 100Y/os – wycieczka 45min po rzece Huangpu w Shanghaju
• 50Y/os – Tulou sam bilet aby wejść do kilku obiektów. My bilet mieliśmy już w cenie wycieczki
• 138Y/os– wycieczka do Tulou z Xiamen: przejazd, lunch, bilet wejściowy. Uwaga standardowo cena wynosi około 280Y/os. Być może byliśmy poza sezonem, albo udało się nam dobrze potargować. Wycieczkę kupiliśmy w naszym hotelu „Maple hotel” w Xiamen. Wyjazd samemu może być nawet droższy ponieważ trzeba w „countryside” wypożyczyć auto na kilka godzin, a to podobno może kosztować nawet 400Y.
• 12Y/os/oneway – autobus 880 lub 919 Pekin – Badaling (Wielki Mur) – ponad 1h
• 9-12Y/os/oneway – autobus Shanghai – Zhujiajiao (“canal town”) ponad 1h
• 35Y/2os – objazd rikszą może 2h po Zhujiajiao. Cena po targowaniu się. Raczej nie warto
• 60Y/os(?) –wycieczka łódką w Zhujiajiao chyba za jedną osobę
• 5-20Y/os wejścia do różnych mniejszych obiektów, świątyń – czasami nie warto. Wyznajemy zasadę że najlepsze rzeczy są za darmo
PAMIĄTKI
• 6Y – magnesiki na lodówkę (po długim targowaniu)
• 10Y breloczki
• 20-40Y – zegarki na ulicy – cena startowa